reklama

Rzeźnik zdradza co mogło znaleźć się w mięsie z Nowej Dęby. Wyjaśniamy gdzie w tym czasie był sanepid

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Archiwum Korso Kolbuszowskie

Rzeźnik zdradza co mogło znaleźć się w mięsie z Nowej Dęby. Wyjaśniamy gdzie w tym czasie był sanepid - Zdjęcie główne

Mięso z Nowej Dęby - rzeźnik mówi co mogło w nim być | foto Archiwum Korso Kolbuszowskie

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Na sygnaleTrzy osoby z Nowej Dęby trafiło do szpitala z objawami mocnego zatrucia pokarmowego po spożyciu "domowych" wyrobów mięsnych zakupionych przy miejscowym targowisku. Niestety, jeden z poszkodowanych, 54-letni mężczyzna, zmarł. Teraz doświadczony rzeźnik wyjaśnia, jakie szkodliwe substancje mogły znaleźć się w tych produktach. Wyjaśniamy też, gdzie w tym czasie był sanepid.
reklama

Rzeźnik mówi o tym, co może być zabójcze w wyrobach mięsnych

Anonimowej wypowiedzi dla "Super Expressu" udzielił doświadczony rzeźnik - pan Józef. Powiedział on, co może znaleźć się w źle przygotowanych wyrobach mięsnych.

Salmonella, świński jad albo co najgorsze po prostu brud. Brak należytej obróbki termicznej i niezachowanie najwyższych standardów sanitarnych. Jeżeli mówimy o galarecie, którą się robi m.in. ze świńskich głów i nóg, to pamiętajmy, że trzeba użyć czegoś, co sprawi, że ten produkt stężeje. To może być brudne albo złej jakości.

- wyjaśniał.

Gdzie był sanepid?

Rozmawialiśmy z inspektor tarnobrzeskiego sanepidu. Opowiedziała nam ona o tym, jak wygląda kontrolowanie produktów i sprzedawców.

reklama

Osoby prowadzące działalność gospodarczą związaną z produkcją lub przygotowywaniem żywności mają obowiązek zgłosić to do sanepidu. Tyczy się to zarówno działalności rejestrowanych, jak i tych nierejestrowanych. O ile osoby, które prowadzą działalności na szerszą skalę i pełen etat doskonale zdają sobie z tego sprawę, o tyle osoby, które dorabiają sobie do domowego budżetu, nie zawsze mają tego świadomość.

Co ważne organizacja i prowadzenie targowiska jest zadaniem własnym gminy. Jednak w tym konkretnym przypadku należy zaznaczyć, że sprzedawca obwoźny handlował nie na targowisku, a na terenie przy nim.

ZATRUTE MIĘSO Z NOWEJ DĘBY - DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ;

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo