Rzeźnik mówi o tym, co może być zabójcze w wyrobach mięsnych
Anonimowej wypowiedzi dla "Super Expressu" udzielił doświadczony rzeźnik - pan Józef. Powiedział on, co może znaleźć się w źle przygotowanych wyrobach mięsnych.
Salmonella, świński jad albo co najgorsze po prostu brud. Brak należytej obróbki termicznej i niezachowanie najwyższych standardów sanitarnych. Jeżeli mówimy o galarecie, którą się robi m.in. ze świńskich głów i nóg, to pamiętajmy, że trzeba użyć czegoś, co sprawi, że ten produkt stężeje. To może być brudne albo złej jakości.
- wyjaśniał.
Gdzie był sanepid?
Rozmawialiśmy z inspektor tarnobrzeskiego sanepidu. Opowiedziała nam ona o tym, jak wygląda kontrolowanie produktów i sprzedawców.Osoby prowadzące działalność gospodarczą związaną z produkcją lub przygotowywaniem żywności mają obowiązek zgłosić to do sanepidu. Tyczy się to zarówno działalności rejestrowanych, jak i tych nierejestrowanych. O ile osoby, które prowadzą działalności na szerszą skalę i pełen etat doskonale zdają sobie z tego sprawę, o tyle osoby, które dorabiają sobie do domowego budżetu, nie zawsze mają tego świadomość.
Co ważne organizacja i prowadzenie targowiska jest zadaniem własnym gminy. Jednak w tym konkretnym przypadku należy zaznaczyć, że sprzedawca obwoźny handlował nie na targowisku, a na terenie przy nim.
ZATRUTE MIĘSO Z NOWEJ DĘBY - DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ;
- Nowe informacje w sprawie zatrutego mięsa z Nowej Dęby. Ile osób trafiło na oddział, a ile zostało uratowanych dzięki alertom?
- "Uwaga! Nie jedz tego mięsa" RCB wysyła alerty dotyczące mięsa z targowiska w Nowej Dębie
- Śmiertelne zatrucie galaretą sprzedawaną na targu w Nowej Dębie! Policja zatrzymała dwie osoby!
- Uwaga! Śmiertelne zatrucie galaretą z targu! Policja apeluje klientów o ostrożność
Komentarze (0)