reklama

Sery Gouda wycofane ze sprzedaży. Wykryto bakterie

Opublikowano:
Autor:

Sery Gouda wycofane ze sprzedaży. Wykryto bakterie - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościInformacje o tym podał Główny Inspektorat Sanitarny między innymi na swoim Facebooku, aby ostrzec konsumentów.

W jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Zalecenia dla konsumentów:
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  •     U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek    zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  •     U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  •     U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu głównie polega na:

  •     zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  •     przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  •     należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo