Reklama

Co gospodynie polecają na święta i nie tylko?

Opublikowano: czw, 24 gru 2020 09:00
Autor: | Zdjęcie: Archiwum

Co gospodynie polecają na święta i nie tylko? - Zdjęcie główne

foto Archiwum

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Podkarpacie Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu kolbuszowskiego zdradzają nam przepisy na świąteczne i sylwestrowe przysmaki, które ucieszą każde podniebienie.

- KGW MAJDAN KRÓLEWSKI -

Sernik z malinami

 

Składniki:

1kg białego sera

8 jajek

2 garści malin

2 opakowania budyniu waniliowego

3/4 szklanki cukru

330 g śmietany 30%

1 opakowanie galaretki cytrynowej

herbatniki na spód

 

Wykonanie:

Biały ser przepuścić przez maszynkę do mięsa. Czynność powtórzyć. Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka ucierać z 3/4 szklanki cukru do białości. Cały czas miksując, dodawać zmielony biały ser oraz 2 opakowania budyniu waniliowego. Na koniec masę delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Na dnie formy o wymiarach 36x26 cm ułożyć herbatniki i wylać na nie gotową masę serową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec w nim ciasto ok. 50 min. Potem uchylić drzwiczki i sernik zostawić do wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i po przestudzeniu wymieszać z ubitą na sztywno schłodzoną śmietaną.

Masę śmietanową wylać na wystudzony sernik i od razu poukładać na nim maliny. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

- KGW KOPCIE -

Sękaczek

 

Ciasto:

35 dag mąki

1 kostka margaryny

12 dag cukru kryształu

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

2 galaretki żółte

Masa orzechowa:

18 dag posiekanych orzechów

18 dag cukru kryształ

3 łyżki mleka

3 łyżki miodu

15 dag masła

Wykonanie ciasta:

Zarobić ciasto kruche. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 stopni, aż się zarumienią

Wykonanie masy jabłkowej:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.

Wykonanie masy orzechowej:

Wszystkie składniki wymieszać. Lekko zagotować.

Przełożenie placka:

Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek masa orzechowa

Sernik ze śliwkami

Biszkopt

6 jajek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki tortowej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem. Pieczemy.

 

Warstwa krem

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek cukru

1 cukier waniliowy

3 szkl. mleka

3 żółtka

1,5 kostki masła

Wykonanie: 2 szkl mleka zagotować, resztę składników prócz masła wymieszać w 1 szkl. mleka i zalać na gotujące się mleko. Ostudzić i utrzeć z masłem.

 

Warstwa ser:

1 kg sera

15 dag margaryny

25 dag cukru pudru

6 jaj

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, roztopioną chłodną margarynę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Upiec.

 

Warstwa śliwki suszone:

Nie mogą być to śliwki wędzone - ok 300-400 g kroimy i moczymy w 1 szkl. alkoholu (wódka) najlepiej to zrobić na noc, przed pieczeniem ciasta.

 

Polewa do ciasta:

1 czekolada mleczna

1 czekolada gorzka

Wykonanie: Czekolady roztapiamy w odrobinie mleka.

 

Przełożenie placka:

Biszkopt - połowa kremu utartego z budyniu - ser upieczony - druga połowa kremu - śliwki osączone z alkoholu - polewa z czekolad.

- KGW Ostrowy Baranowskie -

 

Wigilijny śledzik z suszonymi grzybami

 

Składniki:

1 kg śledzia solonego z "beczki" – filety matiasy

40 dkg cebuli

15 g suszonych borowików lub podgrzybków

sól, olej, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Słone śledzie moczymy około 2 godz. w zimnej wodzie, grzyby również po wypłukaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie śledzie kroimy  na kawałki, grzyby  gotujemy w niewielkiej ilości wody około 15 min. Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w paski, ugotowane grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy około 20 min. Po wystygnięciu układamy w półmisku warstwami pokrojone śledzie, na przemian z grzybami z cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą w razie potrzeby. Ostawiamy do lodówki na noc, aby smaki się połączyły.

Taki śledzik smakuje nawet tym, którzy nie znoszą smaku i zapachu śledzia. Jest delikatny w smaku i bardzo aromatyczny za sprawą suszonych borowików. Jest również doskonałym dodatkiem rybnym na wigilijnym stole.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy