reklama

Świętujemy Dzień Polskiej Wódki i przypominamy produkcję trunków z procentami w Łańcucie i Tarnobrzegu [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Narodowe Archiwum Cyfrowe

Świętujemy Dzień Polskiej Wódki i przypominamy produkcję trunków z procentami w Łańcucie i Tarnobrzegu [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
28
zdjęć

Dzień Polskiej Wódki. | foto Narodowe Archiwum Cyfrowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Historia13 stycznia obchodzimy 11. rocznicę ustanowienia obowiązującej definicji Polskiej Wódki, Chronionego Oznaczenia Geograficznego. To są tylko wódki wytworzone z polskich zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i pszenżyta albo z ziemniaków. Podkarpacie ma bogate tradycje związane z gorzelnictwem. Pamiętaj: alkohol szkodzi zdrowiu.
reklama

Wódka - ten trunek towarzyszy nam podczas urodzin, imienin, studniówek, karnawału i wielu imprez. 13 stycznia obchodzimy nawet Dzień Polski Wódki.

Podkarpacie ma bogate tradycje związane z gorzelnictwem. Zdecydowanie najbardziej znana jest Fabryka Wódek Polmos Łańcut. Za początek działania gorzelni przyjmuje się rok 1764 – wzmianka o jej funkcjonowaniu w tym roku znajduje się w Archiwum Potockich. W 1816 roku Potoccy otrzymali Łańcut w spadku. W fabryce wprowadzili wiele unowocześnień, a hrabia Alfred Potocki postawił sobie za cel produkcję najlepszych wódek w całej Europie. 30 września 1857 roku likiernia otrzymała rządowe pozwolenie na działalność – wpisano ją do rejestrów Izby Handlowej w Krakowie. Pod koniec roku 1862, po śmierci Alfreda Potockiego, właścicielem został jego syn – Alfred Józef Potocki. Nowy właściciel chcąc zwiększyć zyski zwrócił się z prośbą o radę do eksperta od handlu i przemysłu gorzelniczego, G. Rosenzweiga. Stwierdził on, że wyroby fabryki mogą konkurować jakościowo zarówno z polskimi, jak i zagranicznymi produktami tego rodzaju. Zdecydowano o ekspansji firmy na rynek wódek. W 2021 roku Polmos Łańcut skończył swoją działalność, a wraz z nim unikatowe rosolisy. CZYTAJ WIĘCEJ - TUTAJ

Kiedyś słynna była w całej Europie Rafineria Spirytusu i Parowa Fabryka Prawdziwych Żytnich Wódek i Likierów Zdzisława hrabiego Tarnowskiego z Dzikowa. Tarnobrzeg słynął w świecie nie z siarki, ale produkcji alkoholi z najwyższej półki. Fabryka hr. Tarnowskiego wytwarzała Prawdziwą Żytniówkę, Tarniak, Krupnik Polski, Jarzębiak na francuskim koniaku, Koniak Żytni, Gin na sposób angielski, Wiśniak, oraz rozmaite likiery – Krem de Cacao, Kirasow, Krem de Mocca i wiele innych. W latach 30. produkowano rocznie nawet 100 tysięcy litrów trunków. 

reklama

Zobaczcie zdjęcia w naszej galerii - są tam także tarnobrzeskie wątki - i pamiętajcie o najważniejszym - alkohol szkodzi zdrowiu.

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo