Reklama

Uważaj na produkty mięsne z Biedronki! Możesz się nimi zatruć!

Opublikowano:
Autor:

Uważaj na produkty mięsne z Biedronki! Możesz się nimi zatruć! - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Kolejne kontrole służb sanitarnych wykryły niebezpieczne bakterie w dwóch produktach mięsnych, które można nabyć w dyskontach Biedronka.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: "Tatar wołowy. Kraina Mięs" oraz Salmonella spp. w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa. Najlepiej nie spożywać wymienionych produktów...

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE