reklama

Uważaj na produkty mięsne z Biedronki! Możesz się nimi zatruć!

Opublikowano:
Autor:

Uważaj na produkty mięsne z Biedronki! Możesz się nimi zatruć! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościKolejne kontrole służb sanitarnych wykryły niebezpieczne bakterie w dwóch produktach mięsnych, które można nabyć w dyskontach Biedronka.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: "Tatar wołowy. Kraina Mięs" oraz Salmonella spp. w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa. Najlepiej nie spożywać wymienionych produktów...

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo