Święcenie pokarmów - jak wskazują specjaliści z Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, tradycja, choć bardzo stara, przez wieki ewoluowała. Początkowo jedynym składnikiem święconego był baranek, cały lub w kawałkach, upieczony na rożnie. Później baranka zamieniano na inne rodzaje mięsa. Święcono, szynkę, kiełbasę, słoninę, całe prosięta i różne ptaki domowe i polne. Potem wprowadzano sery, masło, jaja i chleb. Na końcu do święconki doszły przyprawy i dodatki takie jak chrzan czy sól. Dawniej, głównie w XV i XVI wieku, w koszyczku pojawiało się także wino, piwo czy mleko z miodem.
Zanim jeszcze udamy się ze święconką do kościołów czeka nas Wielki Piątek. Już teraz Klasztor Ojców Dominikanów w Tarnobrzegu zaprasza na godzinę 12 na Drogę Krzyżową alejkami Parku Dzikowskiego.
Spowiedź święta - o której godzinie?
Tak prezentuje się rozkład godzin spowiedzi w Klasztorze Ojców Dominikanów:
- Wielki Poniedziałek – Wielka Środa: w godzinach 7:30-9, 10-12, 17-18, 19-19:30
- Wielki Czwartek: od godz. 9-12, 16-17 oraz bezpośrednio po Liturgii.
- Wielki Piątek: od godz. 9-12, 16-17 oraz bezpośrednio po Liturgii.
- Wielka Sobota: od godz. 9-12.
Poznaj dokładny rozkład święcenia pokarmów w kościołach w Tarnobrzegu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.