Reklama

Reklama

Macie te jajka w lodówce? Natychmiast je wyrzućcie!

Opublikowano: wt, 22 cze 2021 07:30
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Podkarpacie Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę, która wykazała obecność bakterii salmonelli w jednej z partii popularnych jajek. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega i wyjaśnia, jak sprawdzić, czy posiadamy wadliwy produkt.

W komunikacie GIS czytamy, że na powierzchni skorupek jaj stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Szczególne zagrożenie dotyczy użycia produktu bez wcześniejszej obróbki termicznej. Zaleca się jednak całkowitą rezygnację z ich spożywania, aby uniknąć ryzyka zachorowania na salmonellozę.

CZYTAJ TAKŻE:

32-LATKA ŚCIGANA PRZEZ POLICJĘ. WIDZIAŁEŚ JĄ?>>

Aby to zweryfikować, należy porównać informacje zawarte na pudełku. Jeśli są dokładnie takie, jak opisane poniżej, możemy mieć pewność, że ostrzeżenie dotyczy zakupionego przez nas produktu.

Oto szczegóły:

Produkt: Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021

Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A

Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

O wykrytej nieprawidłowości został poinformowany Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mińsku Mazowieckim, który odpowiada za nadzorowanie producenta wadliwych jaj. Natychmiast po ujawnieniu bakterii rozpoczęto proces wycofywania produktu z obrotu. Producent, INVEST MICHEL SP.J., na etapie wewnątrzzakładowym, nie stwierdziła nieprawidłowości podczas badań higienicznych i laboratoryjnych, dlatego trwa postępowanie wyjaśniające okoliczności powstałej sytuacji. Poinformowano również fermę, z której jaja pochodziły.

Producent prosi wszystkich konsumentów, którzy nabyli kwestionowane jajka o kontakt pod nr tel. 606 990 211. Klienci mogą liczyć na zwrot równowartości zakupu lub jego wymianę na pełnowartościowy. Warunkiem jest dostarczenie jajek w oryginalnym opakowaniu, które umożliwi identyfikację partii produktu.

Jednocześnie firma ostrzega, że w wyniku bezpośredniego kontaktu, bakterie mogą przenosić się na inne powierzchnie.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.