Reklama

Jak wyglądała wieczerza wigilijna po lasowiacku?

Opublikowano: czw, 24 gru 2020 12:00
Autor: | Zdjęcie: MDK Stalowa Wola

Jak wyglądała wieczerza wigilijna po lasowiacku? - Zdjęcie główne

foto MDK Stalowa Wola

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Podkarpacie Zastanawialiście się, jak wyglądały wieczerze wigilijne na północy Podkarpacia 100 lat temu. Poznajcie obrzędy lasowiackie.

Zespół Obrzędowy Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego pielęgnuje, jak wyglądały typowe lasowiackie wieczerze wigilijne. Dzień zaczynał się od ubierania świątecznego drzewka. Z kolei przed posiłkiem było mycie rąk i twarzy w cebrzyku, w którym były garść siana oraz pieniążek.

Buzię powinny umyć przede wszystkim dziewuchy, żeby były ładne i gładkie przez cały rok.

Na stole musiało być dwanaście potraw. Tyle dań, ile miesięcy oraz tyle ile było Apostołów. Zazwyczaj były trzy rodzaje kaszy, barszcz z grzybami kaszą jaglaną, ziemniaki z olejem i cebulą. Na stole nie mogło zabraknąć grochu szczególnie dla chłopów, który da im siłę na cały następny rok. Jest kapusta z grochem, kaszą jaglaną i grzybami, gołąbki lasowiackie oraz kompot z suszu. Co istotne na lasowiackim stole nie było ryb.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy