reklama

Tłusty czwartek w epoce PRL-u [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Historia Każdy kto urodził się w okresie Polski Ludowej chętnie wspomina dawne czasy. Jako, że mamy tłusty czwartek to postanowiliśmy sprawdzić jak wtedy wyglądał ten dzień. Zapraszamy na podróż w czasie.
reklama

Zapach pączków i faworków, kolejki przed cukierniami, albo wizyty u babci, która zawsze robiła pyszności. Taki był tłusty czwartek w PRL-u.

CZYTAJ TAKŻE:

W cukierniach praca nad słodkościami zaczynała się kilkanaście godzin wcześniej. Tak aby wszystko było przygotowane na pierwszych klientów. Pączki z tradycyjnego ciasta drożdżowego smażono na smalcu, łoju końskim, albo specjalnym tłuszczu cukierniczym Oma. Marmoladowy dodatek to było zwieńczenie wszystkiego. Palce lizać!

Zobaczcie archiwalne zdjęcia z Narodowego Archiwum Cyfrowego i napiszcie: jakie macie wspomnienia związane z tłustym czwartkiem w tamtych czasach.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama