Ostatnie tygodnie dla Browaru Tarnobrzeg to seria dobrych wieści. Na początku dwa produkty zostały docenione na konkursie Kraft Roku 2022. To najbardziej prestiżowa impreza piwna w Polsce. Do oceny zgłoszono 754 piwa ze 119 browarów, a oceniało je 41 sędziów. Kategorię East Coast IPA wygrał "Awatar" z Browaru Tarnobrzeg i jego twórca Michał Wójcik. Co ciekawe to piwo zdobyło już raz złoto w... 2019 roku. Radośnie było również w trakcie ogłaszania najlepszych w kategorii "Piwo z dodatkiem konopi". Browar Tarnobrzeg / Hemp&Brew zdobył uznanie za CBD Jamaican Lager i zgarnął brązowy medal. W tej kategorii nie przyznano złotego i srebrnego medalu.
Przed tarnobrzeskim Browarem nowe wyzwania i inwestycje. - Kompletna wymiana istniejącej linii produkcyjnej, która ma pozwolić na warzenie znacznie większych ilości piwa o znacząco wyższej jakości i zoptymalizowanych datach minimalnej trwałości. Nowa technologia miała również umożliwić wprowadzenie na rynek nowych innowacyjnych produktów - piszą właściciele firmy. - Udało się pozyskać finansowanie z funduszy europejskich. Możemy oficjalnie poinformować, że prace związane z inwestycją rozpoczęły się 1 grudnia 2022 roku.
CO SIĘ ZMIENI?
Obecnie czyszczone i zabezpieczane są stare mury. Co się zmieni w tym miejscu?
- Będzie to w pełni zautomatyzowana warzelnia o pojemności 30 hektolitrów pozwalająca na uwarzenie czterech warek na dobę. Połączona będzie ze zbiornikami fermentacyjno-leżakowymi o pojemnościach 30hl (22 zbiorniki) i 60 hl (10 zbiorników) - dodają.
Przedsiębiorcy wskazują jeszcze na:
- Pasteryzator przepływowy, który pozwoli zoptymalizować stabilność przechowywania produkowanych piw.
- System odtleniania wody, dzięki któremu ograniczymy ilość rozpuszczonego tlenu w gotowym piwie, a co przełoży się na zachowanie jego wysokiej jakości.
- Jakościowy (o niskim natlenieniu gotowego piwa) system rozlewu do butelek szklanych o pojemności 500 i 300 ml.
- System separacji wirowej gotowego piwa, który zredukuje ilość chmielowego i drożdżowego zmętnienia.
- Moduł dealkoholizacji piwa metodą próżniową, dzięki któremu będziemy w stanie dostarczyć wysokiej jakości i piwo bezalkoholowe nie tracące walorów smakowych.
- Całość pozwoli na produkcję najwyższej jakości piw i uplasuje nasz browar w czołówce polskich browarów rzemieślniczych pod względem nowoczesnej technologii oraz możliwości produkcyjnych - kończą.
Zobaczcie zdjęcia w naszej galerii.
HISTORIA
Browar Tarnobrzeg to powstały w 2017 roku browar rzemieślniczy, założony przez trzech pasjonatów i praktyków – Michała Wójcika, Rafała Ruszkiewicza i Kamila Burdzy. Jest to pierwszy w Polsce browar kraftowy odbudowany w pomieszczeniach starego browaru tarnobrzeskiego, funkcjonującego przez 120 lat, aż do zamknięcia w 1979 roku.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.