reklama

Browar Tarnobrzeg z prestiżowymi nagrodami w konkursie Kraft Roku 2022. Szykują się kolejne inwestycje w tef firmie [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Biznes i gospodarkaBrowar Tarnobrzeg z konkursu Kraft Roku 2022 wrócił z dwoma medalami. Za najlepsze piwo w kategorii East Coast IPA uznano Awatar. Z kolei brązowy medal w kategorii "Piwo z dodatkiem konopi" zdobył Browar Tarnobrzeg / Hemp&Brew CBD Jamaican Lager. To nie jest koniec dobrych informacji. Już rusza kolejna wielka inwestycja.
reklama

Ostatnie tygodnie dla Browaru Tarnobrzeg to seria dobrych wieści. Na początku dwa produkty zostały docenione na konkursie Kraft Roku 2022. To najbardziej prestiżowa impreza piwna w Polsce. Do oceny zgłoszono 754 piwa ze 119 browarów, a oceniało je 41 sędziów. Kategorię East Coast IPA wygrał "Awatar" z Browaru Tarnobrzeg i jego twórca Michał Wójcik. Co ciekawe to piwo zdobyło już raz złoto w... 2019 roku. Radośnie było również w trakcie ogłaszania najlepszych w kategorii "Piwo z dodatkiem konopi". Browar Tarnobrzeg / Hemp&Brew zdobył uznanie za CBD Jamaican Lager i zgarnął brązowy medal. W tej kategorii nie przyznano złotego i srebrnego medalu.

Przed tarnobrzeskim Browarem nowe wyzwania i inwestycje. - Kompletna wymiana istniejącej linii produkcyjnej, która ma pozwolić na warzenie znacznie większych ilości piwa o znacząco wyższej jakości i zoptymalizowanych datach minimalnej trwałości. Nowa technologia miała również umożliwić wprowadzenie na rynek nowych innowacyjnych produktów - piszą właściciele firmy. - Udało się pozyskać finansowanie z funduszy europejskich. Możemy oficjalnie poinformować, że prace związane z inwestycją rozpoczęły się 1 grudnia 2022 roku.

reklama

CO SIĘ ZMIENI?

Obecnie czyszczone i zabezpieczane są stare mury. Co się zmieni w tym miejscu? 

- Będzie to w pełni zautomatyzowana warzelnia o pojemności 30 hektolitrów pozwalająca na uwarzenie czterech warek na dobę. Połączona będzie ze zbiornikami fermentacyjno-leżakowymi o pojemnościach 30hl (22 zbiorniki) i 60 hl (10 zbiorników) - dodają.

Przedsiębiorcy wskazują jeszcze na:

  • Pasteryzator przepływowy, który pozwoli zoptymalizować stabilność przechowywania produkowanych piw.
  • System odtleniania wody, dzięki któremu ograniczymy ilość rozpuszczonego tlenu w gotowym piwie, a co przełoży się na zachowanie jego wysokiej jakości.
  • Jakościowy (o niskim natlenieniu gotowego piwa) system rozlewu do butelek szklanych o pojemności 500 i 300 ml.
  • System separacji wirowej gotowego piwa, który zredukuje ilość chmielowego i drożdżowego zmętnienia.
  • Moduł dealkoholizacji piwa metodą próżniową, dzięki któremu będziemy w stanie dostarczyć wysokiej jakości i piwo bezalkoholowe nie tracące walorów smakowych.
 

reklama

- Całość pozwoli na produkcję najwyższej jakości piw i uplasuje nasz browar w czołówce polskich browarów rzemieślniczych pod względem nowoczesnej technologii oraz możliwości produkcyjnych - kończą.

Zobaczcie zdjęcia w naszej galerii.

HISTORIA

Browar Tarnobrzeg to powstały w 2017 roku browar rzemieślniczy, założony przez trzech pasjonatów i praktyków – Michała Wójcika, Rafała Ruszkiewicza i Kamila Burdzy. Jest to pierwszy w Polsce browar kraftowy odbudowany w pomieszczeniach starego browaru tarnobrzeskiego, funkcjonującego przez 120 lat, aż do zamknięcia w 1979 roku.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo