reklama

Popularne herbatniki wycofane ze sklepowych półek. To nie są jedyne produkty na cenzurowanym. Sprawdź wszystkie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Z Kraju Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom  akryloamidu w niektórych partiach popularnych herbatników Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre. Jakie jeszcze inne produkty zostały wycofane ze sklepowych półek w ostatnich miesiącach?
reklama

W związku z zaistniałą sytuacją,  w trosce o zdrowie konsumentów Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat  o wycofaniu z rynku trzech rodzajów herbatników Apetitki Petit Beurre z powodu podwyższonego poziomu akryloamidu, szkodliwego związku chemicznego dla zdrowia ludzkiego.

Komunikat dotyczy herbatników

  • Apetitki Petit Beurre 400 g o numerze partii 23.082023 B:
  • Apetitki Petit Beurre, mocno maślane 200g o numerze partii 2812.2022. A.
  • Apetitki Petit Beurre 200 g o numerze partii 18.09.2023C.

Najpierw wyjaśnijmy naszym czytelnikom, czymże jest ten związek o tej dość  skomplikowanej nazwie. Nie wchodząc w zaawansowaną wiedzę chemiczną, należy zaznaczyć akryloamid jest to organiczny związek chemiczny, który między innymi znalazł zastosowanie w  chirurgii estetycznej (np. powiększanie piersi), endoprotetyce (wypełnianie ubytków tkanek miękkich w ciele człowieka) oraz w produkcji opatrunków hydrożelowych, obecnie tak szeroko wykorzystywanych w  leczeniu oparzeń i trudno gojących się ran ze względu na ich sterylność i wytrzymałość.

Mimo iż, z pozoru akryloamid kojarzy się zaawansowaną chemią przemysłową, to trzeba zauważyć, ze jego duże ilości mogą też w warunkach domowych. Duże ilości akryloamidu powstają podczas smażenia w głębokim tłuszczu i pieczenia produktów zawierających węglowodany, w temperaturze 140-180 stopni Celsjusza. Do tych produktów należą przede wszystkim, frytki, chipsy, kawa, pieczywo i wreszcie ciasta, ciastka i herbatniki.

Jak wykazały badania, akryloamid przyswajany przez organizm człowieka w podwyższonych ilościach prowadzi do  powstawania nowotworów układu pokarmowego i uszkadza układ nerwowego człowieka. Regularne spożywanie żywności z podwyższoną ilością akryloamidu może wywoływać w organizmie człowieka miażdżycę i chorobę wieńcową serca. 

Należy profilaktycznie ograniczyć spożywanie wyżej wymienionych produktów na rzecz  owoców i warzyw, naturalnych soków (bez zagęszczaczy i konserwantów), co szczególnie dotyczy dzieci i młodzieży, gdyż jeszcze ciągle ich  rozwijający się układ nerwowy może ulec nieodwracalnemu uszkodzeniu.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama