Reklama

Brązowy medal dla Kucharzy Wojska Polskiego w Luksemburgu [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Z Kraju Narodowa Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego z brązowym medalem Culinary World Cup 2022 Luxemburg. Przygotowania do międzynarodowej imprezy kulinarnej rozpoczęły się w lutym 2022. W początkowej fazie przygotowań wojskowi kucharze spotykali się dwa razy w miesiącu. Po wakacjach przygotowania nabrały tempa i reprezentanci zjeżdżali z całej Polski do Bydgoszczy, dwa razy w miesiącu, by szkolić się w Klubie Logistyk 1 Pomorska Brygada Logistyczna im. Króla Kazimierza Wielkiego.

Culinary World Cup dla naszych wojskowych rozpoczął się 27 listopada, tego dnia Reprezentacja rozpoczęła rywalizację z drużynami z całego świata w kategorii Community Catering. Konkurencja ta polegała na przygotowaniu lunch’u dla 120 osób w formie cateringu.

- Dzień zawodów rozpoczął się dla nas bardzo wcześnie bo już o trzeciej nad ranem, gdyż już o 5:30 musieliśmy zameldować się w boksie. Naszym największym wrogiem był czas oraz stres, ale z upływem minut opanowaliśmy nerwy i na 11:30 gotowi byliśmy do wydawki.

- mówił sierżant Radosław Irzemski, jeden z członków reprezentacji.

Dodał, że atutem było menu oparte na Tradycyjnej Polskiej kuchni z wykorzystaniem najlepszych Polskich składników. Jak wspomina Kapitan Reprezentacji sierżant Piotr Welter. - Międzynarodowych sędziów oraz konsumentów urzekł smak naszych dań, co pozwoliło nam uzyskać brązowy medal.

Podczas tegorocznych mistrzostw kucharze przygotowali żurek na maślance, z białą kiełbasą, jajkiem przepiórczym i chrzanowymi kluskami, polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto oraz sosem burgundzkim. Na talerzach podlegających ocenie podano gołąbek z kapusty faszerowany grochem i kapustą kiszoną, babkę ziemniaczaną z grzybami, bliny z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańskie pierogi z grzybami, soczewicą i warzywami, sos boczniakowy, pietruszkę pieczona z tymiankiem, puree z warzyw korzennych oraz sałatę rzymską z koprem włoskim, selerem naciowym, ciecierzycą, orzechami nerkowca, piklowana cebulą i sosem orzechowym. Konkursowe menu zamykał deser - sernik z sera koziego z oliwą z pestek dyni, sorbet z buraka, wiśni i imbiru, palona bita biała czekolada.

Uroczysta gala podczas, której ogłoszono wyniki odbyła się tego samego dnia. Po czterech godzinach nerwowych oczekiwań ogłoszono wyniki i zaproszono Reprezentację Wojskowych Kucharzy scenę i wręczono medale.

- Oczywiście, że cieszymy się z medalu. Tym bardziej jestem dumny z moich koleżanek i kolegów, bo wiem ile pracy i trudu kosztowały ich te przygotowania. Chciałbym im bardzo podziękować za wysiłek jaki włożyli w przygotowanie do tych mistrzostw.

- mówił kapitan.

Jednocześnie zaznaczył, że nie ochłonęli po mistrzostwach a myślami są już przy Olimpiadzie Kulinarnej, która odbędzie się w Stuttgarcie w 2024 roku. - Przed nami kolejny intensywny czas przygotowań, czas na wybór nowych członków reprezentacji i wymyślanie nowych receptur z wykorzystaniem innowacyjnych technik i nowinek ze świata gastronomii. Nie spoczniemy na laurach. Po tegorocznym sukcesie mamy apetyt na więcej - zakończył Piotr Welter.

Nie pozostaje nic innego jak jeszcze raz serdecznie pogratulować i z niecierpliwością czekać na kolejne smaczne odsłony Reprezentacji Wojskowych Kucharzy. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy