Przeworskie Święto Chleba rozpoczęło się o godz. 15:00 uroczystą mszą świętą w Bazylice pw. Ducha Świętego. Następnie uczestnicy udali się do Zajazdu Pastewnik, gdzie rozbrzmiewały dźwięki ludowej muzyki Orkiestry Dętej OSP z Majdaniu Sieniawskiego, a także unosił się zapach świeżego pieczywa i regionalnych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Adamówki, Cieplic i Dobczy.
Coś dla siebie w trakcie imprezy znaleźli zarówno starsi, jak i młodsi. Nie brakowało atrakcji w postaci dmuchanego placu zabaw, gier i animacji, przejażdżek kucykami, stoisk ze słodkościami, a także watą cukrową i popcornem. Całe wydarzenie miało wyjątkowy klimat, który przypominał sielskie klimaty dawnej polskiej wsi. Swoje stoiska miało łącznie aż 37 stoisk Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu przeworskiego.
Na koncertowej scenie pojawiły się prezentujące ludowe przyśpiewki zespołu śpiewacze, w tym: „Piganeczki”, „Studzieńczanki” i „Cantus” z Gorliczyny. Później publiczność rozgrzała kapela „Sołtysowa” z Szówska, a także gwiazda wieczoru, czyli zespół „Zbóje”, który łączy muzykę folkową z rockiem. Wieczór zakończył się zabawą taneczną z zespołem „Bavivas”.
A to wszystko odbywało się w klimatycznych realiach Zajazdu Pastewnik, który doskonale oddawał niepowtarzalną atmosferę podkarpackiej wsi. Wydarzenie miało również wymiar edukacyjny prozdrowotny, ponieważ w jego trakcie odbył się Jarmark Zdrowia zorganizowany przez SP ZOZ w Przeworsku. Przybyli mieli okazję skorzystać z bezpłatnych porad i badań, co pozwoliło zadbać o zdrowie całej rodziny. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna zaprezentowała z kolei jadalne i trujące grzyby, które w czasie trwającego sezonu mogą być ważną podpowiedzią dla grzybiarzy.
Komentarze (0)