Reklama

Wigilia po Lasowiacku

Opublikowano: pon, 23 gru 2019 06:30
Autor:

Wigilia po Lasowiacku - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Jak wyglądała wieczerza wigilijna u mieszkańców północy Podkarpacia wiele lat temu? Zespół Obrzędowy Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego kultywuje piękne regionalne tradycje.

Przed Świętami Bożego Narodzenia wiele środowisk przypomina o tradycjach tego okresu. Na przykład Zespół Obrzędowy Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego prezentują do tej pory, jak wyglądały typowe lasowiackie wieczerze wigilijne. Dzień zaczynał się od ubierania świątecznego drzewka. Z kolei przed posiłkiem było mycie rąk i twarzy w cebrzyku, w którym były garść siana oraz pieniążek. Buzię powinny umyć przede wszystkim dziewuchy, żeby były ładne i gładkie przez cały rok. Na stole musiało być dwanaście potraw. Tyle dań, ile miesięcy oraz tyle ile było Apostołów. Zazwyczaj były trzy rodzaje kaszy, barszcz z grzybami kaszą jaglaną, ziemniaki z olejem i cebulą. Na stole nie mogło zabraknąć grochu szczególnie dla chłopów, który da im siłę na cały następny rok. Jest kapusta z grochem, kaszą jaglaną i grzybami, gołąbki lasowiackie oraz kompot z suszu. Co istotne na lasowiackim stole nie było ryb.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.