reklama

Wigilia po Lasowiacku

Opublikowano:
Autor:

Wigilia po Lasowiacku - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościJak wyglądała wieczerza wigilijna u mieszkańców północy Podkarpacia wiele lat temu? Zespół Obrzędowy Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego kultywuje piękne regionalne tradycje.

Przed Świętami Bożego Narodzenia wiele środowisk przypomina o tradycjach tego okresu. Na przykład Zespół Obrzędowy Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego prezentują do tej pory, jak wyglądały typowe lasowiackie wieczerze wigilijne. Dzień zaczynał się od ubierania świątecznego drzewka. Z kolei przed posiłkiem było mycie rąk i twarzy w cebrzyku, w którym były garść siana oraz pieniążek. Buzię powinny umyć przede wszystkim dziewuchy, żeby były ładne i gładkie przez cały rok. Na stole musiało być dwanaście potraw. Tyle dań, ile miesięcy oraz tyle ile było Apostołów. Zazwyczaj były trzy rodzaje kaszy, barszcz z grzybami kaszą jaglaną, ziemniaki z olejem i cebulą. Na stole nie mogło zabraknąć grochu szczególnie dla chłopów, który da im siłę na cały następny rok. Jest kapusta z grochem, kaszą jaglaną i grzybami, gołąbki lasowiackie oraz kompot z suszu. Co istotne na lasowiackim stole nie było ryb.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo