reklama

Tłumy pszczelarzy w kolbuszowskim skansenie. Tak było na 20. Podkarpackim Święcie Miodu [ZDJĘCIA -WIDEO]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: K. Ząbczyk

Tłumy pszczelarzy w kolbuszowskim skansenie. Tak było na 20. Podkarpackim Święcie Miodu [ZDJĘCIA -WIDEO] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
53
zdjęć

foto K. Ząbczyk

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościW niedzielę, 15 czerwca, skansen w Kolbuszowej tętnił życiem. Odbyło się tam jubileuszowe, 20. Podkarpackie Święto Miodu – wydarzenie, które jak co roku zgromadziło setki pszczelarzy, miłośników miodów i regionalnych tradycji z całego Podkarpacia.
reklama

Już od samego rana do kolbuszowskiego skansenu zjeżdżali się uczestnicy, a o 9:30 odbyła się uroczysta zbiórka Kół Pszczelarskich przy spichlerzu z Bidzin. Stamtąd delegacje ze sztandarami przemaszerowały do kościoła św. Marka Ewangelisty w Rzochowie, gdzie odprawiono mszę świętą w intencji pszczelarzy.

 

Po nabożeństwie, około godziny 11:00, uczestnicy w barwnym przemarszu przeszli pod scenę w sektorze wstępnym, gdzie uroczystość rozpoczęła Orkiestra Dęta Miejskiego Domu Kultury w Kolbuszowej.

Tak wyglądał przemarsz pszczelarzy:

Oficjalne otwarcie Święta Miodu nastąpiło przed południem. W wydarzeniu wzięli udział m.in. Krzysztof Bara, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie. Po przemówieniach wręczono odznaczenia zasłużonym pszczelarzom oraz ogłoszono wyniki prestiżowych konkursów.

reklama

Tytuł „Najlepszej Pasieki Podkarpacia 2025” oraz wyróżnienia w konkursie na najlepsze miody pitne wywołały wiele emocji. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także degustacje i głosowanie publiczności w konkursach na najsmaczniejszy miód nektarowy i spadziowy.

Popołudnie upłynęło pod znakiem edukacji. W ramach części wykładowej swoje prelekcje wygłosili prof. Małgorzata Dżugan, która mówiła o właściwościach zdrowotnych miodu, oraz prof. Krzysztof Olszewski, przedstawiający metody biotechnicznego zwalczania warrozy.

Przez cały dzień na odwiedzających czekały liczne stoiska z miodami, produktami pszczelimi, rękodziełem oraz regionalnymi potrawami serwowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich. O muzyczną oprawę zadbały lokalne kapele ludowe, które nadawały wydarzeniu wyjątkowy, podkarpacki klimat.

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Artykuł pochodzi z portalu korsokolbuszowskie.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo