Reklama

Tej ryby w tym sklepie na święta NIE KUPISZ! Została wycofana ze sprzedaży

Opublikowano: pon, 16 gru 2019 18:37
Autor:

Tej ryby w tym sklepie na święta NIE KUPISZ! Została wycofana ze sprzedaży - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Firma Makro Cash and Carry Polska S.A. poinformowała organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o wycofaniu z obrotu produktu "MC halibut niebieski, steki, wędzone".

Produkt dostarczała do sklepu firma Rybhand Sp. z o.o. Sp. k., a decyzja związana jest w z wynikiem badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez przedsiębiorcę, w których stwierdzono przekroczoną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w produkcie z partii 01/340,  weterynaryjny numer identyfikacyjny 30061802.

- Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem

- informuje Główny Inspektorat Sanitarny, który aktualnie monitoruje proces wycofywania prowadzony przez dystrybutora.

Czym jest listerioza?

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu głównie polega na:

  •         zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  •         przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  •         należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

    W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.