Akcję przeprowadzono w ramach wzmożonego nadzoru sanitarnego w okresie wypoczynku letniego, szczególnie w zakładach żywienia zbiorowego, wytwórniach lodów i ciast, automatach do produkcji lodów, obiektach zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych i przy trasach turystycznych, obiektach w miejscach zgromadzeń lub masowego przemieszczania się ludności w zakresie warunków zapewniających bezpieczeństwo żywności i żywienia, w których trakcie sprawdzano również przestrzeganie obostrzeń ograniczających rozprzestrzenianie się koronawirusa.
- Czytaj także:
Skontrolowano trzy ruchome punkty małej gastronomii podczas imprezy plenerowej "Żarciowozy" w Tarnobrzegu oraz pięć stoisk handlowych w trakcie imprezy otwarcia "Podkarpackiego Szlaku Filmowego" w powiecie krośnieńskim.. Inspektorzy pojawili się w 975 restauracjach, barach, zakładach małej gastronomii, wytwórniach ciast i lodów. Okazuje się, że głównym grzechem było wprowadzanie do obiegu przeterminowanej żywności! Listę naruszeń uzupełnia brudna odzież w pracy, brak dokumentów potwierdzających odbiór zużytego tłuszczu smażalniczego, brak zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem potraw gotowych umieszczonych w urządzeniu chłodniczym i wiele innych. Łączna suma wystawionych mandatów karnych to aż 13400 złotych!