Idea jadłodzielni, czyli tak zwany foodsharing, to przede wszystkim zapobieganie marnowaniu żywności. Przy okazji można wspierać biednych i bezdomnych, którzy o dostarczonym świątecznym jedzeniu mogą często jedynie pomarzyć. Zamiast wyrzucać do śmieci żywność, której nie damy rady zjeść, można zostawić ją właśnie w jadłodzielni.
Jadłodzielnia to miejsce, zwykle jest to specjalna lodówka, w którym nic się nie zmarnuje, ale należy pamiętać, że jest lista żywności, której tam zostawić nie można. Lista poniżej w galerii zdjęć.
W Rzeszowie jadłodzielnia prowadzona przez Stowarzyszenie Zupełne Dobro znajduje się przy ul. Szopena 59, w miejscu dawnego pubu "Kultura". Warto wiedzieć, że lodówka ta jest dostępna cały rok w godzinach od 7 do 20.
Od 14 grudnia działa jadłodzielnia w Sanoku - w korytarzu hali targowej, przy ulicy Piłsudskiego. Prowadzi ją Stowarzyszenie Łączy nas Sanok.
Z kolei w Krośnie jadłodzielnia funkcjonuje od 26 października obok piekarni Guzik przy ul. Spółdzielczej 3.