Reklama

Świąteczne ciasta według gospodyń z Podkarpacia

Opublikowano:
Autor:

Świąteczne ciasta według gospodyń z Podkarpacia - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Panie z kół gospodyń wiejskich dzielą się sprawdzonymi przepisami na przepyszne, świąteczne ciasta. Polecają m.in. sernik, miodownik czy czekoladowiec. Jakich składników użyć i w jakich proporcjach, by wyszły idealnie?

KGW "Lesianki" z Ostrów Baranowskich

 

Bożonarodzeniowy tort

 

Kruchy spód:

Składniki: 20 dag mąki poznańskiej lub tortowej, 1/2 kostki margaryny, 10 dag cukru pudru, jedno żółtko

Wykonanie: Wszystkie składniki posiekać nożem, połączyć z żółtkiem i zarobić. Schłodzić w lodówce około jednej godziny. Rozwałkować, wyłożyć na formę do pieczenia i podpiec (lekko zarumienić).

Warstwa makowa:

Składniki: 50 dag maku, 30 dag cukru pudru, 5 dag masła, 2 jajka, 1 białko (które zostało z jajka do kruchego spodu), 2 łyżki bułki tartej, aromat migdałowy, bakalie.

Wykonanie: Mak sparzyć wrzątkiem (najlepiej na całą noc). Odsączyć z wody i przekręcić przez maszynkę dwa razy. Dodać roztopione masło, bułkę tartą, ubite żółtka z cukrem i na końcu pianę z białek.

Warstwa serowa:

Składniki: 50 dag sera, 12 dag cukru pudru, 2 jajka, 5 dag margaryny lub masła, aromat wanilinowy, bakalie.

Wykonanie: Ser przekręcić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i nadal ucierać na jednolitą masę. Na końcu dodać bakalie, aromat i ubite białka.

Polewa czekoladowa:

Składniki: 4 łyżki kakao, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 margaryny.

Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy (nie wolno jej zagotować!), wsypujemy kakao wymieszane z cukrem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru.

Na lekko podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową, na nią masę serową i pieczemy około godziny. Na ostudzone ciasto wylewamy gorącą polewę czekoladową i dekorujemy.

 

 KGW "Świerczowianki" ze Świerczowa

Makowiec z masą orzechową

Składniki:

25 dag maku, 15 dag cukru pudru, 5 jaj, sok z cytryny, 5 – 10 dag orzechów włoskich, rodzynki, olejek migdałowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: Mak sparzyć, wystudzić, zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, orzechy, rodzynki, proszek do pieczenia, sok z cytryny, olejek migdałowy i na koniec pianę ubitą z białek. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.

Biszkopt:

Składniki:

4 jaja, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: Ze składników zrobić biszkopt i wylać na mak. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jak przestygnie odwrócić.

Masa orzechowa:

Składniki:

15 dag orzechów mielonych, 15 dag cukru pudru, 1 szklanka mleka, 25 dag margaryny.

Wykonanie: Zagotować mleko z cukrem i orzechami na gęstą masę. Utrzeć margarynę i dodawać do niej powoli przestudzone orzechy. Masę wyłożyć na mak i polać polewą czekoladową.

 

KGW Nowa Wieś

Sernik

Składniki: 1 kg tłustego twarogu, 100 g masła (82 proc.), 200 g drobnego cukru, 6 jajek (wielkości L), 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 laska wanilii.

Wykonanie: Twaróg zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z połową cukru drewnianą łyżką lub kulą. Kiedy masa będzie kremowa, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii, wymieszać. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu, cały czas dokładnie ucierając drewnianą łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier, wymieszać. Ubite białka dodać do serowej masy, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ziemniaczaną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni (góra-dół) i dopiekać kolejne 15 minut. Jeśli sernik będzie się zbyt mocno rumienił z wierzchu, przykryć go folią aluminiową. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

KGW Majdan Królewski 

Czekoladowiec

Składniki: 1 margaryna, 1 szklanka cukru pudru, 5 żółtek, 2 łyżeczki amoniaku, 2 łyżki kakao, 2 szklanki mąki.

Wykonanie: Margarynę, cukier puder i żółtka utrzeć. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Upiec trzy placki. Każdy piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę: 1 budyń waniliowy, 2 szklanki cukru, 3 żółtka.

Wykonanie: Budyń ugotować z 0,7 l mleka, przestudzić. Utrzeć 1,5 kostki masła lub margaryny. Rozpuścić 1,5 kostki czekolady gorzkiej i dodać do masy. Pół kostki czekolady przeznaczyć na polewę.

 

KGW Mazury

Ciasto ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki na ciasto: 7 jaj, 7 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta amoniaku.

Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Piec ok. 40 min. w temp. ok.160-170 stopni.

Składniki na krem: 0,5 litra mleka, 0,5 szklanki cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.

Z podanych składników ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć 1,5 kostki masła, dodawać budyń,  na koniec dodać 1/2 kieliszka spirytusu.

Wykonanie: 2 opakowania śliwek kalifornijskich pokroić w drobną kostkę. 2 czekolady gorzkie + 1 mleczną rozpuścić w 1/3 szklanki mleka. Na placek wyłożyć krem, potem pokrojone śliwki i zalać  roztopioną, ale przestudzoną czekoladą. Schłodzić.

 

KGW Staniszewskie

Placek orzechowo – kokosowy z jabłkami

Składniki na ciasto I: 40 dag mąki, 4 żółtka, 15 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie: Posiekać ciasto kruche, podzielić na dwie części, jedną rozwałkować, a drugą włożyć do lodówki.

Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek, 1 galaretka pomarańczowa.

Wykonanie: Jabłka zetrzeć, podsmażyć i dodać jedną galaretkę pomarańczową i włożyć na ciasto.

Składniki na ciasto II: 4 białka, 15 dag kokosu, 15 dag cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: Zrobić, tak jak na biszkopt, wyłożyć na jabłka.

Składniki na ciasto III: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 15 dag orzechów, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao.

Wykonanie: Zrobić tak, jak na biszkopt. Wyłożyć na kokos, na wierzch położyć rozwałkowane ciasto z lodówki.

 

KGW Dzikowiec

Ciasto budyniowo-karmelowe

Składniki na biszkopt: 6 jajek, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gorącej wody.

Składniki na masę: 1 l mleka, 3 op. śmietanka- fix, 3 op. budyniu śmietankowego, 3 op. ciastek herbatników, puszka masy kajmakowej, 500ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wiórka kokosowe lub płatki migdałów do dekoracji.

Wykonanie: Przygotować i upiec biszkopt. Budynie gotujemy na mleku i po 10 min. wykładamy na biszkopt. Studzimy. Następnie układamy ciastka herbatniki posmarowane masą kajmakową. Kremówkę ubijamy z cukrem i śmietankami, rozkładamy na ciastkach. Dekorujemy według uznania wiórkami lub płatkami.

 

Koło Kobiet Kreatywnych z Trześni

Placek makowy z jabłkiem

Składniki: 9 jaj, 9 łyżek kaszy manny, 4-6 jabłek (zetrzeć na tarce o grubych oczkach), 1 szklanka orzechów, 10 dkg rodzynek, 1/2 proszku do pieczenia, 45 dkg cukru, 1 margaryna, olejek migdałowy, 30 dkg maku (sparzyć i dwukrotnie zmielić).

Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz zmielony mak. Następnie dodać jabłka, surowy grysik, olejek, proszek do pieczenia. Na końcu pianę ubitą z 9 białek i lekko zamieszać. Wylać na blachę i piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE