reklama

Substancje szkodliwe dla zdrowia w żywności! Nie spożywaj tych produktów! [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Główny Inspektor Sanitarny poinformował, iż niektóre partie produktów spożywczych zostały wycofane z obrotu z powodu ryzyka, że w ich składzie mogą znajdować się niepożądane składniki. Sprawdź, czy masz je w swojej kuchni.
reklama

Ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy popularnych konserw rybnych, boczku i mąki bezglutenowej. Po przebadaniu ich próbek okazało się, że zawierają składniki, które mogą zaszkodzić zdrowiu konsumentów.

CZYTAJ TAKŻE:

Jeśli macie te produkty w domach to radzimy je wyrzucić, bo stanowią zagrożenie. Wśród niech są te po które często sięgamy. Główny Inspektor Sanitarny wkracza do akcji, kiedy tylko wykryte zostają poważne zagrożenia. Wtedy też dystrybutorzy wycofują towar z obrotu. Klienci, którzy zdążyli go kupić, mogą zwrócić te produkty bez paragonu, o czym sklepy informują na drzwiach i swoich stronach.

BOCZEK

Jednym z wycofanych produktów jest boczek firmy Animex Foods Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. T. Chałubińskiego 8, 00 - 613 Warszawa, Oddział w Starachowicach, ul. Krańcowa 4, 27 - 200. Jeden z dostawców przypraw używanych do jego produkcji poinformował, że użyta do tego celu mączka świętojańska, może zawierać zabroniony w Polsce tlenek etylenu. Firma zdecydowała się wycofać z obrotu wszystkie partie wędliny, które mogły być zanieczyszczone substancją. Oto wykaz nazw produktu wraz z numerami partii oraz datą przydatności do spożycia:

KONSERWY RYBNE

Podobny problem pojawił się w czasie produkcji przetworów rybnych firmy THAI UNION POLAND sp. z o.o. Do ich przygotowania również użyto składników zanieczyszczonych tlenkiem etylenu. Producent zadecydował o profilaktycznym wycofaniu z obrotu kilku produktów.

MĄKA

Kolejnym produktem, który wycofano ze sprzedaży, jest mąka bezglutenowa firmy Denver Food sp. z o.o. Wewnętrzne badania próbek produktu wykazały w niej obecność glutenu, który jest klasyfikowany jako alergen. Przedsiębiorstwo profilaktycznie zadecydowało o wycofaniu kwestionowanej mąki gryczanej białej bezglutenowej o masie netto 400 g i 1000 g, wyprodukowanej w dniach 1.06 – 12.07.2021 r., z datą minimalnej trwałości 23.04.2022.

W związku z wykrytymi nieprawidłowościami, Główny Inspektor Sanitarny informuje, że należy zrezygnować ze spożywania produktów, których oznaczenie pokrywa się z informacjami podanymi do wiadomości w komunikacie.

Zobacz wycofane produkty w galerii zdjęciowej.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama