reklama

Ekspresowe mini pączki od pani Bożeny. Idealne na tłusty czwartek

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Ekspresowe mini pączki od pani Bożeny. Idealne na tłusty czwartek - Zdjęcie główne

Smaczne i szybkie - przepis na mini pączki. | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościPrzed nami tłusty czwartek (27 lutego) – wyjątkowy dzień w polskim kalendarzu, kiedy pączki i inne słodkości królują na naszych stołach. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na długie kucharzenie, polecamy ekspresowy przepis pani Bożeny z Podkarpacia. Sama zapewnia, że jest pyszny i sprawdzony!
reklama

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, tradycyjnie poświęcony ucztowaniu i delektowaniu się rozmaitymi słodkościami. W tym dniu w polskich domach królują pączki - okrągłe, drożdżowe ciastka smażone na głębokim oleju, często nadziewane marmoladą i obsypane cukrem pudrem.

Ich spożywanie ma dać nam symboliczne pożegnanie z przyjemnościami, które w czasie Wielkiego Postu bywały ograniczane. Zwyczaj ten liczy sobie już wiele stuleci, a pączki - niegdyś przygotowywane nawet w wersji wytrawnej - z czasem stały się słodkim symbolem tego wyjątkowego dnia.

reklama

Składniki:

  • 1 opakowanie (ok. 25 dag) serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny lub spirytusu
 

Sposób przygotowania:

  • Przełóż serek mascarpone do miski, dodaj jajka, cukier puder, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny (lub spirytus). Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do masy stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
  • Na koniec dodaj łyżkę śmietany i jeszcze raz krótko wymieszaj.
  • W garnku lub głębszej patelni rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
  • Nabieraj ciasto łyżką (możesz pomagać sobie drugą łyżką), formując niewielkie porcje. Przed nabieraniem ciasta warto zanurzyć łyżki w gorącym oleju, aby uniknąć przywierania.
  • Smaż mini pączki, aż będą złociste.
  • Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Na koniec posyp pączki cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz je również nadziać odrobiną marmolady lub konfitury.

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo