Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, tradycyjnie poświęcony ucztowaniu i delektowaniu się rozmaitymi słodkościami. W tym dniu w polskich domach królują pączki - okrągłe, drożdżowe ciastka smażone na głębokim oleju, często nadziewane marmoladą i obsypane cukrem pudrem.
Ich spożywanie ma dać nam symboliczne pożegnanie z przyjemnościami, które w czasie Wielkiego Postu bywały ograniczane. Zwyczaj ten liczy sobie już wiele stuleci, a pączki - niegdyś przygotowywane nawet w wersji wytrawnej - z czasem stały się słodkim symbolem tego wyjątkowego dnia.
Składniki:
- 1 opakowanie (ok. 25 dag) serka mascarpone
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2–3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny lub spirytusu
Sposób przygotowania:
- Przełóż serek mascarpone do miski, dodaj jajka, cukier puder, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny (lub spirytus). Całość dokładnie wymieszaj.
- Do masy stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
- Na koniec dodaj łyżkę śmietany i jeszcze raz krótko wymieszaj.
- W garnku lub głębszej patelni rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
- Nabieraj ciasto łyżką (możesz pomagać sobie drugą łyżką), formując niewielkie porcje. Przed nabieraniem ciasta warto zanurzyć łyżki w gorącym oleju, aby uniknąć przywierania.
- Smaż mini pączki, aż będą złociste.
- Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na koniec posyp pączki cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz je również nadziać odrobiną marmolady lub konfitury.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.