Znów będziemy z przyjemnością rozwieszać na nich światełka, dekorować je bombkami i kolorowymi ozdobami. I znów w wielu domach pojawi się dylemat jaką choinkę kupić. Czy lepsza jest choinka żywa, czy sztuczna? Główną zaletą żywej choinki jest piękny, niepowtarzalny żywiczny aromat roztaczający się w domu. Naturalne drzewka są też bardziej ekologiczne. Pochodzą ze specjalnych, odnawialnych upraw. Utylizacja takiej choinki też jest ekologiczna, wszak drewno ulega naturalnemu rozkładowi.
Jedyny minus to spadające igły, które niemal cały czas trzeba zamiatać. Podpowiadamy jakie są sposoby na to aby utrzymać choinkę dłużej w odpowiednim wyglądzie.
Najważniejszy jest dostęp do wody, która powinna być ciepła. Do wody warto dodać cukier i sól - naturalny nawóz. I wreszcie można pomysleć o wrzuceniu do pojemnika miedzianych monet, które zatrzymają rozwój bakterii, glonów i grzybów. Drzewko najlepsze warunki ma w momencie, kiedy znajduje się daleko od źródeł ciepła, optymalna temperatura pomieszczenia ma wynosić od 20 do 22 stopni Celsjusza. Wreszcie najważniejsze - choinka ukorzeniona dłużej będzie cieszyła nas odpowiednim wyglądem niż ta ścięta.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.