Znany cukiernik, mistrz polski w swojej dziedzinie, Mirosław Pelczar, wkrótce otworzy w Rzeszowie pijalnię czekolady. Klimatyczne miejsce powstaje w galerii Millenium Hall w miejscu dawnego klubu LUKR.
Mirosław Pelczar, dwukrotny Mistrz Polski Cukierników oraz uczestnik Mistrzostw Świata Cukierników, zapowiada, że nowe miejsce w Rzeszowie będzie połączeniem tradycji i przyjemności, podobnie jak w Korczynie czy Sanoku, gdzie już z powodzeniem, prowadzi identyczną działalność.
- Dla naszych klientów szykujemy wiele nowości, na przykład największą w Polsce fontannę czekolady - mającą 3 metry szerokości, 2,3 metra wysokości- zabytkowe maszyny do oglądania, taśmociąg sufitowy, którym zamówiona czekolada trafiać będzie w ręce naszych gości oraz inne atrakcje, w tym także te edukacyjne.
- mówił nam Mirosław Pelczar.
CZYTAJ TAKŻE: OGROMNA INWESTYCJA! CZTERNAŚCIE PRZYSTANKÓW W RAMACH PODKARPACKIEJ KOLEI AGLOMERACYJNEJ
Rzeszowska pijalnia czekolady powstaje w jednym z lokali w popularnej galerii handlowej Millenium Hall. Na powierzchni 600 metrów kwadratowych do dyspozycji gości będą krzesełka i stoliki ustawione na 120 metrach kwadratowych. Prace trwają tutaj od około miesiąca i idą "pełną parą".
- Będzie podobnie jak w Korczynie, czyli styl bajkowy, steampunkowy.
- dodaje mistrz cukiernictwa.
Mirosław Pelczar, w rozmowie z nami, przyznał, że cukiernictwem zajmował się od wczesnego dzieciństwa i ta pasja pozostaje do dzisiaj.
- Cukiernikiem jestem od dawna. Moje zamiłowanie do czekolady trwa ponad 23 lata, a swoją działalność prowadzę od prawie 12 lat.
- mówi Mirosław Pelczar.
Jako kilkuletni chłopak uwielbiał podpatrywać jak mama robi i wypieka domowe słodkości. Kilka razy nawet próbował jej coś popsuć, rozwałkował ciasto po swojemu, dodał jakieś składniki. Tak zrodził się mistrz, który swój talent i umiejętności potwierdził najpierw kierunkowym wykształceniem, a później licznymi osiągnięciami na polskich i światowych mistrzostwach cukierników - czytamy w opisie działalności mistrza polskich cukierników na stronie internetowej.
– Wybór zawodu był prosty i oczywisty. Nie było żadnych dylematów, bo tak naprawdę już od dzieciństwa wiedziałem co chcę robić. Wybrałem kierunek cukiernik w obecnym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie.
– mówi.
Rzeszowską pijalnię czekolady, mistrz cukiernictwa, pragnie otworzyć w Millenium Hall w połowie października.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.