Sposób na soczysty i miękki schab – aromatyczny przepis naszych mam

Opublikowano:
Autor:

Sposób na soczysty i miękki schab – aromatyczny przepis naszych mam - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Promowane Domowa kuchnia naszych mam to coś, co wspominamy z sentymentem po latach. Nieraz wracamy myślami do przepysznych obiadów serwowanych przez naszą mamę i nawet najdroższy obiad w restauracji nie jest w stanie przywołać tych samych odczuć smakowych co domowa zupa pomidorowa czy aromatyczny schabowy. Najlepsze jedzenie bowiem zawsze serwowane było przez nasze mamy, a nasze próby odtworzenia tych samych potraw zawsze łączy to samo - sentyment za tamtymi smakami.

Użyj dobrej jakości mięsa

Warto pamiętać, że nasze mamy również najlepsze triki gastronomiczne poznały od swoich mam, czyli naszych babć, a przekazywana wiedza kulinarna z pokolenia na pokolenie tworzy piękną tradycję oraz smak, którego nie da się podrobić w żaden sposób. Jedną z takich potraw, która zawsze przywołuje na myśl ciepłe, niedzielne popołudnie spędzone przy stole z rodziną, jest niewątpliwie schabowy.

Kluczem do idealnego schabowego, zgodnie z tradycją naszych mam - zawsze jest dobrej jakości mięso. Dobry schab to połowa sukcesu, tak więc naszym nadrzędnym celem powinno być znalezienie takiego kawałka mięsa, który odzwierciedlać będzie naszą wizję dobrego obiadu. Niestety, czasy są ciężkie, a szalejąca z każdej strony inflacja daje się we znaki milionom Polaków. Dlatego też część z nas swoje zakupy robi głównie na promocjach w swoich ulubionych sklepach. Udając się zatem do najbliższego marketu, warto rozejrzeć się w dziale mięsnym, czy akurat na półce nie leży schab w promocji. Jeśli tak - przepyszny obiad naszej mamy jest już na wyciągnięcie ręki.

Przepis na schabowe jak u mamy

Do zrobienia idealnych schabowych, potrzeba raptem kilku składników, a kluczową rolę odgrywa w tym przepisie czas, w którym mięso będzie się marynowało. Do zrobienia naszego dania potrzeba:

  • pół litra mleka
  • 1 dużą cebulę
  • schab (krojony bądź w kawałku)
  • sól i pieprz
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajko

Soczysty schabowy - jak go przygotować?

Posiadając wszystkie skompletowane składniki - możemy zacząć przygotowywać nasz obiad. Jeśli posiadamy schab w jednym kawałku, najpierw będziemy musieli go po porcjować na równe kawałki. Kiedy mięso jest podzielone, przystępujemy do rozbijania tłuczkiem naszych kotletów. Następnie cebulę obieramy, myjemy oraz kroimy w piórka. Teraz kluczowy będzie czas, gdyż nasze mięso musimy zamarynować, a czas jego "leżakowania" to najlepiej 24 godziny w lodówce, a zdecydowane minimum to 2 godziny.

Na dno pojemnika układamy nasze krążki cebulowe, przekładamy kawałkiem mięsa, potem znowu cebula, znowu mięso i tak do wyczerpania składników. Pojemnik szczelnie zamykamy, a potem wkładamy do lodówki. Po czasie potrzebnym na jego marynowanie mięso wyciągamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym panierujemy zgodnie z kolejnością: najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce. Takie kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej ze stron, aż do uzyskania złotego koloru. Kiedy schabowe są gotowe, ściągamy je z ognia na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pozwoli na wchłonięcie nadmiaru tłuszczu.

Gotowe! Zabieg z mlekiem i cebulą sprawił, że nasze kotlety są kruche oraz delikatne, a my możemy zasiąść do obiadu, który będzie w zbliżonym stopniu smakował jak ten domowy od mamy. Tylko w zbliżonym. Nic bowiem nie jest w stanie zastąpić schabowego przygotowanego własnoręcznie przez naszą mamę. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE