Reklama

Mistrzowskie pierogi na wigilijny stół

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Archiwum

Mistrzowskie pierogi na wigilijny stół - Zdjęcie główne

foto Archiwum

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Podkarpacie Kiedyś gospodynie z Przecławia podzieliły się z nami przepisem na pyszne wigilijne pierogi. Czas przypomnieć sobie, jak wykonać te kulinarne cuda.

Wigilijne pierogi na trzy sposoby

Ciasto: proporcja mniej więcej taka: 2 szklanki mąki i 1 całe jajko z dodatkiem letniej wody. Oczywiście można od razu zarobić większą porcję ciasta.

Zagnieść wszystkie składniki. Ciasto nie powinno być bardzo twarde, lecz takie, by nie lepiło się do rąk. Tak przygotowane ciasto można wykorzystać również na uszka do barszczu.

Farsz do pierogów ruskich: ¾ ugotowanych ziemniaków, ¼ sera, 2–3 cebule, 5 dkg masła, pieprz

Ziemniaki ugotować, dobrze utłuc, dodać rozdrobniony ser (widelcem lub przez praskę), usmażoną na maśle (może być masło klarowane) drobno pokrojoną cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszać. Farsz nakładać na wycięte krążki ciasta, mocno zlepiać i gotować w osolonej wodzie. Gotować aż wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową, przelać wodą, osączyć i układać na półmisku, polać roztopionym masłem z przysmażoną cebulką.

Farsz ze słodkiej kapusty: 1 mała główka kapusty świeżej, 2–3 cebule, 5 dkg masła, sól, pieprz, cukier do smaku

Kapustę wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru, gotować chwilę, by zmiękła. Osączyć ją i odcisnąć z wody, zemleć w maszynce lub posiekać drobno nożem lub tasakiem. Cebulę pokroić drobno, zrumienić na maśle, wrzucić kapustę i dusić przez parę minut, aż wyparuje nadmiar wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie ostudzić. Farsz nakładać na krążki ciasta i lepić pierogi.

Farsz z kapusty kiszonej z grzybami: 1 kg kapusty kiszonej, 2–3 cebule, 5 dkg grzybów suszonych, masło, sól, pieprz

Grzyby namoczyć dzień wcześniej, ugotować, odcedzić (wywar nie wylewać), grzyby drobniutko posiekać.

Kapustę ugotować, odcedzić, drobno posiekać. Cebulkę usmażyć na maśle. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem i robić pierogi.

Przepis: Albina Bogdan

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zaloguj się aby otrzymać dostęp do treści premium

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy